Poljoprivrednici najavili povećanje cijena u FBiH

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Da će doći do poskupljenja cijena hrane u Federaciji BiH, potvrđuju i poljoprivrednici, koji tvrde da druga solucija uz sve postojeće faktore s kojima se trenutno bore, jednostavno ne postoji.

Naime, razlozi za to su prije svega loši klimatski uvjeti u 2024. godini, kao i konstantno smanjenje proizvodnje s kojima se svi u BiH susreću, tako da bi cijene na policama za osnovne životne namirnice ponovno mogla otići u visine. Poljoprivrednici kažu da država i oba entiteta pojedinačno ne prihvaćaju činjenicu i neophodnost ulaganja u proizvodnju.

Kad je u pitanju bosansko-hercegovački farmer i proizvodnja, imamo probleme smanjenja ili gašenje proizvodnji.

Federalno ministarstvo trgovine nedavno je objavilo informacije da su cijene u srpnju 2024. godine, u odnosu na srpanj 2023. godine, porasle za 1,7 posto. Ipak, umirovljenici kažu kako su toliko umorni od poskupljenja i oskudnog života da povećanja više i ne osjete.

„Povećanje cijena za naše umirovljenike jednostavno rečeno znači – propast. Inače, sve ovo što donosi naša Vlada je samo propast za umirovljenike. Temperature su iznad 40 stupnjeva u Mostaru, a umirovljenicima nikad nije bilo hladnije od pomoći koju dobivaju. Jednostavno, toliko su ogorčeni i zatečeni da ne mogu vjerovati koliko ih ignoriraju svi“, rekao je Stojan Livaja, predsjednik Upravnog odbora Udruge umirovljenika Neretva iz Mostara za Hercegovina.info.

Trenutno stanje s mirovinama kaže kako više od 70 posto umirovljenika prima najmanju mirovinu od 573 KM, a misli se na kompletnu Federaciju BiH.

Otprilike, 40 posto ide za lijekove, 30 posto za račune i 30 posto za hranu.

Biti umirovljenik u Mostaru, Sarajevu ili Ljubuškom nije isto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u srpnju ove godine u odnosu na prethodni mjesec prijevoz je u prosjeku skuplji za 1,1 posto, rekreacija i kultura za 0,8 posto, alkoholna pića i duhan za 0,7 posto, zdravstvo za 0,6 posto, a namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje doma te restorani i hoteli po 0,3 posto. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su jeftiniji za 0,4 posto, a odjeća i obuća za pet posto.

Razina cijena u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 1,8 posto. Prosječno su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića za 0,8 posto, alkoholnih pića i duhana za 4,6 posto, stanovanja i režijskih troškova za 1,3 posto, namještaja, kućanskih aparata i redovnog održavanja doma za 1,1 posto, zdravstva za 3,7 posto, prijevoz za 3,2 posto, komunikacije za 1,2 posto, rekreacija i kultura za 3,4 posto, obrazovanje za dva posto, te restorani i hoteli za 7,3 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su pale za 9,4 posto.

Poskupljenja najavljena od poljoprivrednika tek slijede.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Vlada FBiH proširila autocestu A1: Ovo su nove dionice

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, donijela Odluku o razvrstavanju javne ceste u kategoriju autoceste A1. Ovom odlukom se u javnu cestu kategorije autocesta A1 razvrstavaju dionice Svilaj – Odžak dužine 10,7 km, zatim Zenica Sjever – Zenica Jug – Lašva – Kakanj  – Visoko […]

Pretplatite se