Otvara se Dnevna bolnica za maloljetne ovisnike o drogi – Potreba je sve veća

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second
Uskoro će na području Kantona Sarajevo biti otvorena Dnevna bolnica za maloljetne ovisnike o drogi, a kojima će se osoblje posebno posvetiti u smislu stručne pomoći i kontrolnih pregleda. Obvezno će biti da na tretmane dolaze u pratnji roditelja, a nažalost, potreba za ovim objektom je nužna budući da statistike pokazuju da sve više ova populacija koristi opojna sredstva.
Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, s Timom za nadzor nad provedbom Strategije i Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo, posjetio je u srijedu JU Zavod za bolesti ovisnosti KS s ciljem razmatranja mogućnosti za realizaciju mjera koje su predviđene Strategijom, posebno u dijelu koji se odnosi na maloljetnike.
Svi ležeći kapaciteti Zavoda za bolesti ovisnosti KS su popunjeni, a posebno je prepoznata potreba rada s maloljetnicima te Zavod ima posebnu grupu maloljetnika koji dolaze u pratnji roditelja, na dobrovoljnoj osnovi, dvaput tjedno. Neslužbeni podaci ukazuju na to da sve više maloljetnika koristi amfetamin, kao i da veliki broj njih ne želi posjećivati psihološka savjetovališta zbog bojazni od stigmatiziranja, odnosno činjenice da ne postoji odjel ili institucija koji bi tretirali isključivo maloljetne.
Nositelj aktivnosti pri izradi i realizaciji Strategije je MUP Kantona Sarajevo. “Imamo cilj, a to je da pomognemo mladim ljudima koji, prema mišljenju struke, dolaze u dodir s drogom u sve mlađoj dobi. Moramo imati institucionalni odgovor na ovaj problem i drago mi je što smo danas u Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo dogovorili pokretanje Dnevne bolnice za tretman maloljetnika. Stručna lica iz Zavoda, psiholozi i socijalni radnici će raditi s maloljetnicima koji će dolaziti u Dnevnu bolnicu u pratnji svojih roditelja. Za njih će biti pripremljene posebne prostorije za savjetovalište, poseban ulaz, dolazit će u poslijepodnevnim terminima i ni na koji način neće imati dodira s ostalim pacijentima”, izjavio je Katica nakon sastanka.
Predsjednik Tima za nadzor Nermin Lagumdžija, umirovljeni policijski rukovoditelj u Sektoru narkotika sa skoro trideset godina iskustva u radu u ovoj oblasti, izjavio je da je formiranje ovakvog odjela ili dnevne bolnice nužno iz više razloga. “Kroz svoj rad sam se više puta susretao s činjenicom da roditelji maloljetnika koji uzimaju droge ne znaju kome da se obrate.
Roditelj kada primijeti čudno ponašanje kod svog djeteta ili nađe neki paketić u džepu, prvo zove policiju, umjesto da traži medicinsko zbrinjavanje, liječničku ili psihijatrijsku pomoć.
Zato moramo intenzivirati napore na otvaranju dnevne bolnice ili posebnog odjela i educirati javnost, posebno roditelje o tome, kako bismo spasili što više djece iz ralja droge”, izjavio je Lagumdžija.
Na sastanku je zaključeno da će Zavod za bolesti ovisnosti KS odmah poduzeti mjere na formiranju Dnevne bolnice za tretman maloljetnika, dok će od Vlade Kantona Sarajevo biti zatraženo dodatno kapacitiranje Zavoda stručnim licima koji će raditi s maloljetnim osobama.
Ukupan broj ovisnika o opojnim drogama koji je bio obuhvaćen programima liječenja za bolesti ovisnosti KS kroz ambulantu i savjetovalište za narkomaniju, u periodu od 2018-2022.godine bio je 9.312 pacijenata, no ovo je samo broj onih ovisnika koji su se prijavili na neki od programa liječenja, dok se procjenjuje da su stvarne brojke mnogo veće.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

AGRO SAJAM U LIVNU OKUPIO MNOŠTVO IZLAGAČA - AGRO TOUR LIVNO 2024.

U sklopu programa proslave Dana Grada Livna 2024. današnji sajam je otvorio gradonačelnik Livna Darko Čondrić. Sajam je okupio 22 izlagača s područja Livna i ostalih mjesta u BiH, a svi oni su predstavili svoje proizvode i usluge.

Pretplatite se