EU usvojila Rezoluciju o BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second
Bosna i Hercegovina mora provesti institucionalne reforme, jačati neovisnost pravosuđa, unaprijediti obrazovanje te pojačati borbu protiv korupcije i raditi na transparentnosti u vlasništvu medijskih kuća.
Sve ovo navedeno je u Izvještaju o BiH o koji je predstavljen danas u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Straßburgu, piše Radio Slobodna Europa. Izvještaj su načinili i prezentirali Zsolt Nemeth iz Mađarske, i Aleksandar Nikoloski iz Sjeverne Makedonije. Na skupštini je usvojena rezolucija o BiH u kojoj se čestita bh. vlastima na učinjenim reformama u prethodne dvije godine.
Rezolucija je usvojena s dva amandmana, jednim koji zabranjuje veličanje ratnih zločinaca u školskim programima u BiH, i drugim kojim se priznaje Rezolucija o genocidu u Srebrenici, ranije usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U rezoluciji, posebno se ističe donošenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorizma, te Zakona kojim se ombudsman za ljudska prava određuje kao nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.
Također se pozivaju vlasti BiH da jačaju demokratske institucije i vladavinu prava. Posebno se apostrofira neophodnost usklađivanja izbornog zakona s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osiguravanje pravilnog funkcioniranja Ustavnog suda BiH. Također, ističe se neophodnost usvajanja novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću u skladu s preporukama Venecijanske komisije. Rezolucijom se urgiraju vlasti da usvoje zakon kojim se osigurava trajno financiranje tri javna emitera i transparentnost vlasništva nad medijima.
Vijeće Europe je međunarodna organizacija koju čini 46 europskih država, čiji su glavni zadaci jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na kontinentu. Bosna i Hercegovina se priključila ovoj organizaciji 2002. godine.
Parlamentarna skupština Vijeća Europe posebno je izrazila zabrinutost zbog “namjernog propusta RS da sprovodi konačne i obavezujuće odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”. U rezoluciji se navodi kako su “zabrinuti činjenicom da Ustavni sud BiH ne može funkcionirati u punom kapacitetu, što ometa efikasnost i kredibilitet pravosudnog sistema”. Upozoravaju da namjerno ometanje funkcioniranja Ustavnog suda podriva sva tri osnovna principa Vijeća Europe, demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava. Skupština poziva nadležne organe da imenuje svi suci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U Rezoluciji se zaključuje i da je napredak BiH oslabljen “nepovjerenjem i ogorčenjem nekih političkih aktera, govorom mržnje i poricanjem genocida”.
Bljesak.info
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

JASNA OPASNOST: Portugalski brod prevozi eksploziv preko Jadrana

Amnesty International ističe da Slovenija i Crna Gora moraju spriječiti portugalski brod Kathrin da pristane u njihove luke jer prevozi eksploziv namijenjen Izraelu. “Jasna je opasnost koju bi takav teret mogao pridonijeti počinjenju ratnih zločina u Gazi”, piše Amnesty u svom apelu. Prema informacijama vlade Namibije i portugalskog ministra vanjskih […]

Pretplatite se