SIP BiH: Ponovo se broje listići na više od 360 biračkih mjesta

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 46 Second

Temeljem izvješća glavnog kontrolora izbornih rezultata danas je Središnje izborno povjerenstvo BiH izdalo naredbu općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora s pojedinih biračkih mjesta iz razloga što birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.

Sukladno Pravilniku o provedbi izbora u BiH općinsko/gradsko izborno povjerenstvo po primitku naredbe vrši pripreme za brojanje na način da imenuje tim za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića koji će vršiti brojanje glasačkih listića u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata i pisanim putem obavještava akreditirane promatrače koji imaju pravo promatranja rada izbornog povjerenstva i ovog tima, o mjestu i vremenu navedenog brojanja glasačkih listića. Izborno povjerenstvo organizira ponovno brojanje glasačkih listića odmah po primitku naredbe Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, vodeći računa o obveznoj prisutnosti akreditiranih promatrača.

Naredba Središnjeg izbornog povjerenstva BiH bit će objavljena na mrežnoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Tako je danas rečeno da će se otvarati vreće s glasovima i ponovo brojati glasački listići za nivo načelnika na 26 biračkih mjesta u 17 općinskih izbornih komisija.

Na čak 240 biračkih mjesta u 57 općinskih izbornih komisija brojat će se glasovi za nivo općinskih vijeća , a ponovo će se brojati glasovi i na 125 biračkih mjesta u 41 općinskoj komisiji.

Na sjednici SIP-a nije rečeno o kojim općinskim izbornim komisijama je riječ, nego je samo navedeno da će se otvaranje vreća s listićima i ponovno brojanje glasova vršiti u onim općinskim izbornim komisijama gdje se broj glasačkih listića koje je birački odbor utvrdio da se nalazi u glasačkoj kutiji ne podudara s ukupnim brojem važećih i nevažećih glasačkih listića.

Ponovno brojanje vršit će se i za ona biračka mjesta na kojima su birački odbori utvrdili da neki od kandidata imaju veći broj glasova nego što je dobila stranka, što ukazuje na to da nisu dobro izbrojani, jer kandidat ne može imati veći broj glasova od stranke.

SIPBiH obavijestit će odmah sve općinske izborne komisije u BiH u kojima će biti vršeno ponovno brojanje glasova da utvrde termin tog procesa i pravovremeno obavijeste posmatrače političkih stranaka o ponovnom brojanju.

 

Hercegovina.info

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

KUP BiH Izvučeni parovi šesnaestine finala

U prostorijama Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je obavljeno ždrijebanje parova 1/16 finala Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2024/25 piše hercegovina.info U ovoj fazi natjecanje će se sastati: HNK Kruševo – FK Sloboda (Tuzla) FK Mladost – FK Igman NK Svatovac – FK Velež FK Rudar […]

Pretplatite se