ANTIBIOTIK: Nestašica je lijekova pa se traže zamjenski

admin
0 0
Read Time:49 Second

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH prijavila je nestašicu antibiotika Klavocin, no očekuje se da će ovaj lijek ponovno biti dostupan do kraja godine. Prema riječima mr. ph. Bilsene Šahman, pomoćnice ministra za zdravstvenu zaštitu, inzulin Trulicity 1,5 nije dostupan u Sarajevu, dok je opskrba lijekom Methotrexat stabilizirana. Mr. ph. spec. Adisa Džananović naglasila je za Oslobođenje da trenutačno imaju sve vrste antibiotika, uključujući paralelne lijekove za Klavocin, koji je trenutačno deficitaran.

Globalne promjene u opskrbi aktivnim supstancijama, koje su nastale nakon pandemije COVID-19, dovele su do povećanja cijena i kašnjenja isporuka lijekova, što se sada reflektira na tržište u BiH. Nedostaju i Ventolin kapi, koje nisu stigle u BiH od prošle godine, no u ljekarnama se može pronaći paralelni preparat.

Što se tiče inzulina, posebno Trulicityja, pacijenti su prisiljeni vraćati se dijabetologu kako bi im se promijenila terapija jer za ovaj lijek ne postoji generička zamjena. Ostali inzulini stižu u manjim količinama, a ljekarne zasad imaju dovoljne zalihe.

 

Večernji list

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Krijumčar iz Rumunjske pokušao prošvercati migrante u kamperu

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim državljaninom Rumunjske zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. 45-godišnjak je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, primio više stranih državljana u kamp vozilo rumunjskih […]

Pretplatite se