PARLAMENT FBiH USVOJIO: Nedjelja i praznici neradni za trgovce

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u srijedu navečer Prijedlog Zakona o unutarnjoj trgovini, čija je jedna od najznačajnijih odredbi da nedjelja i praznici moraju biti neradni dani za radnike u trgovini.

Zakon je usvojen sa 69 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih glasova.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu, mora ga usvojiti i Dom naroda Parlamenta FBiH. Međutim, u posljednji trenutak je zakon dopunjen amandmanom koji omogućava općinama i gradovima da zatraže od Vlade FBiH izuzeće od članaka ovog zakona koji propisuju neradnu nedjelju.

Još uvijek nije precizirano na koji način konkretno će općine i gradovi dostavljati zahtjev o izuzeću od zakona Vladi FBiH. Međutim, utvrđeno je da Vlada FBiH ima isključivu ovlast da donese krajnju odluku o eventualnom izuzeću, piše Klix.ba.

Ovaj zakon je inicirao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a njegovom usvajanju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je prethodila duga javna rasprava.

Pobornici Zakona o unutarnjoj trgovini smatraju da će se njime značajno poboljšati radni uvjeti zaposlenih u trgovini dok protivnici Zakona smatraju da će se njime zapravo pogoršati radni uvjetite da će imati negativne posljedice po ekonomiju. Postoje i oni koji su mišljenja da je donošenje ovakvog zakona nužno usljed nedostatka radne snage.

Vlasti pojedinih bh. gradova i općina su ranije zabranile rad trgovina nedjeljom, a u nekim drugim državama je to slučaj već godinama.

Zakonom o unutarnjoj trgovini FBiH je predviđeno da nedjeljom i praznicima mogu raditi cvjećare, pekare, radnje tradicionalnih i starih obrta, prodajni objekti u sklopu željezničkih i autobuskih postaja, benzinskih crpki, bolnica, hotela, kulturnih i vjerskih objekata, muzeja, parkova prirode i groblja te dragstori. Osim toga, zakonom se uređuje i internetska trgovina, javio je Klix.

 

 

Jabuka.tv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Teroristički napad u Turskoj: Ubijena dva napadača

Turski mediji sada izvještavaju da su dvojica terorista neutralizirana, dok jedan navodno drži taoce unutar zgrade turske državne zrakoplovne tvrtke. Četiri osobe ubijene su u napadu u Ankari, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. To je sada jedna žrtva više nego što je ranije objavljeno. Najmanje 14 osoba je […]

Pretplatite se