Priča o divljem dječaku koji je pronađen na granici BiH, Srbije i Crne Gore osamdestih godina

PROTV
0 0
Read Time:3 Minute, 22 Second

U šumama Bosne i Hercegovine osamdesetih godina nađen je dječak koji je živio sa vukovima. Lovci su mu dali ime Haris Pućurica.

Prije više od 30 godina, točnije 1988. godine, negdje na tromeđi Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, lovci su usred šume ugledali čopor vukova i među njima prizor koji nisu očekivali – dječaka koji se kretao četvoronoške. Vukove su ubili, a dječaka uhvatili. Tijelo mu je bilo prekriveno ranama i ogrebotinama, bio je neuhranjen, modar, nije znao da govori. Nisu znali ko je, odakle je i čiji je, pa su mu dali ime Haris Pućurica.

Smješten je u centralno prihvatilište za djecu i omladinu u Beogradu, gdje je ostao do 1992. godine, ali tada počinje rat i stiže naredba da se djeca vraćaju u one centre iz kojih su došla, pa je tako Haris vraćen natrag u BiH.

O njegovom kratkom i neobičnom životu snimljen je film “Ničije dijete”, reditelja Vuka Ršumovića, koji je na festivalu u Veneciji pobrao simpatije publike i tri nagrade, a Harisa je u filmu tumačio mladi glumac Denis Murić.

Harisovo porijeklo je ostalo misterija. Možda se jednostavno odšetao ka šumi od roditelja, možda su ga mjesecima tražili i nisu uspjeli pronaći. Možda je bio ostavljeno dijete, a možda su roditelji imali saobraćajnu nesreću, a on je jedini preživio i izgubio se negdje u gustim šumama.

Šta god da je bilo, niko ga nije tražio i njegov život je ostao prepušten sustavu.

O njegovom životu zna se samo onoliko od kad su ga pronašli pa do dana kada je kao prilično socijalizirano dijete, četiri godine kasnije napustio beogradsko Centralno prihvatilište za djecu i omladinu.

Ime su mu dali lovci i tako mu odredili i naciju i vjeru

Odakle je došao i gdje je poslije otišao i danas je misterija. Neki tvrde da su čuli kako je poginuo negdje na ratištu u Bosni. Uglavnom, nikad se više nije javio nikom.

Treba pomenuti da je sama socijalizacija u Domu išla jako teško. Nije se bojao ljudi, ali jeste tehnologije. U početku je odbijao kuhanu hranu i jeo s poda ili kante za smeće.

Nije imao higijenske navike

Često su ga nalazili u čučećem položaju ispod stola. Nakon mnogo truda uspio je da nauči da govori, a poslije i da čita i piše. Uprkos svemu djeca su ga prihvatila i pomagala mu na sve načine.

Vraćen je tamo gdje je pronađen. Obukli su mu uniformu i poslali ga u šumu. Imao je tada 17 godina i više se nije vratio.Tu je zatvoren krug njegovog života. Kažu da ga je ubio zalutali metak, a oni s bajkovitijim i nadrealnijim mislima, žele da vjeruju da se vratio svojim vukovima.

Priča o divljem detetu nije nova. Počev od legende o Romulu i Remu, osnivačima grada Rima koje je odgojila vučica, zbog neželjenosti, hendikepa ili nekog drugog razloga, u šumama Afrike, Azije, Južne Amerike i Evrope, nalažena su djeca koja su uspjela da prežive zahvaljujući tome što su im roditeljsku brigu nadomjestili vukovi, divlji psi, majmuni, pa čak i medvjedi i leopardi.

Od početka XVII stoljeća do danas zabilježeno je i dokumentirano četrdesetak slučajeva djece koja su zbog života u divljini usvojila ponašanje životinja uz koje su rasla i teško se kasnije prilagodila životu među ljudima

Najpoznatije “divlje dijete”, o kojem je Fransoa Trifo 1970. godine snimio film, je Viktor, pronađen u ljeto 1798. godine u šumama južne Francuske, i prvo u povijesti koje su proučavali europski znanstvenici. Kada je uhvaćen imao je između 11 i 12 godina, bio je visok oko 140 centimetara, i ponašao se kao vuk, među kojima je živio.

Poslije nesvrsishodnog boravka u domu za gluhe, za njega se zainteresirao istaknuti doktor Žan Itar, koji ulaže svoj autoritet i znanje kako bi ga civilizirao. Uspio je da ga nauči uspravnom hodu, da izgovara nekoliko riječi (mada ne da naučenu riječ poveže sa pojmom koja ga označava), navikao je da upotrebljava pribor za jelo i stekao osnovne navike održavanja osobne higijene.

Divlji dječak koji je do dvanaeste godine živio nag, umro je kao četrdesetogodišnjak od gripe.

Pogledajte video OVDJE.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

VAR će u Katru biti brži nego inače

”VAR odluke o zaleđu bit će brže i točnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine”, rekao je u petak šef sudaca Pierluigi Collina, prenosi Hina. “Poluautomatska tehnologija offsidea” odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom […]

Pretplatite se