Srbija i RH imaju sustav, u BiH nestalu djecu traže apelima

admin
0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Svake godine u Europi nestane oko 250.000 djece. Prvi sati nakon nestanka ključni su za potragu. Susjedne Hrvatska i Srbija uvele su sustav “Amber Alert”, odnosno sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestalom djetetu. Takav sustav u BiH još uvijek ne postoji. Svjedoci smo sve češćih apela na društvenim mrežama u kojima građani traže nestale osobe, a nerijetko i djecu. Stoga su društvene mreže najbrži alat jer još nema sustava uzbunjivanja u slučajevima nestanka djece. “Amber Alert” u svijetu postoji već gotovo 30 godina. U Hrvatskoj je uveden 2022. godine, a nedavno ga je uvela i Srbija, i to pod nazivom ‘’Pronađi me”. – Kada govorimo o kriminalnim otmicama, prvi sati su ključni. Oteta djeca prežive u prosjeku četiri sata. Dok se sustav ne uspostavi na cijelom području bivše Jugoslavije, neće imati svrsishodnost. Barem u jednoj stvari ne bismo smjeli imati nikakve razlike, a to su djeca – kazao je prilikom puštanja u rad sustava u Srbiji Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

MUP RH pokrenuo je u Hrvatskoj 30. studenoga 2022., u suradnji s Metom, sustav uzbunjivanja radi potrage za nestalim djetetom “NENO Alarm” kako bi uz pomoć građana povećao vjerojatnost brzog pronalaska i zaštite nestalog djeteta. Ako dijete nestane, MUP će e-porukom obavijestiti tvrtku Meta, koja će podijeliti upozorenje, odnosno “NENO Alarm”, korisnicima Facebooka i Instagrama u krugu od 160 kilometara od mjesta u kojem je dijete posljednji put viđeno. Upozorenje će sadržavati osnovne podatke o nestalom djetetu i poveznicu na njegov profil na internetskoj stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba, piše portal Večernjeg lista BiH. Korisnici društvenih mreža moći će podijeliti upozorenje prijateljima i tako doprijeti do šire publike te pomoći identificirati i locirati nestalo dijete u kratkom vremenu. U slučaju pronalaska djeteta policija šalje Meti odgovarajuću e-poruku s kratkim opisom rezultata, a potom se o završenoj akciji potrage obavještavaju korisnici Facebooka i Instagrama. “Amber Alert” javni je alarmni sustav u slučaju nestanka djece. Nastao je u SAD-u 1996., a ime je dobio po devetogodišnjakinji iz Teksasa Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena. Ovaj sustav funkcionira tako što širi informacije u slučaju nestanka djeteta putem interneta, televizije, radija, panoa… kako bi vijest doprla do što većeg broja ljudi.

Inicijativa u BiH

U BiH ovaj sustav još nije zaživio, ali su, prema mišljenju stručnjaka, ispunjeni tehnički preduvjeti. Saša Petrović iz Federalne uprave policije navodi: “Kad bismo danas dobili naredbu, za dva mjeseca otprilike uspjeli bismo ga dovesti do testne faze. Što se tiče Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Federalne uprave policije, mi smo spremni za to i s infrastrukturom i s ljudima.” Iz Centra za sigurni internet, koji je jedan od pokretača ove inicijative, smatraju kako je nužno da ovakav sustav postoji u BiH iz preventivnih razloga. U slučaju nestanka, dok policija obavlja operativni dio, Centar bi informirao javnost. Navode da je stvar primjene jednostavna, a da politika ne smije biti prepreka kada je riječ o sigurnosti djece. O značaju uvođenja ovog sustava još početkom godine govorila je Amela Efendić, menadžerica Centra za sigurni internet u BiH, koji djeluje u okviru Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS – EMMAUS) i daje podršku uvođenju “Amber Alerta” u BiH.

– Sustav funkcionira vrlo jednostavno – od trenutka kada je dijete oteto, može ga aktivirati roditelj, susjed ili slučajni prolaznik koji je u tom trenutku primijetio otmicu. U tom se trenutku prekine program na svim radio i TV postajama, na svim displejima na autocestama, kao i na drugim komercijalnim displejima. Diljem BiH objavi se vijest o nestanku djeteta i sve informacije u vezi s tim. Sve policijske postaje automatski budu informirane, svi na nekoliko trenutaka prekinu svoje redovite aktivnosti i podignu uzbunu u cijeloj državi – objasnila je Efendić. Informacija o otmici sadrži podatke o djetetu, njegovu fotografiju i, ako je poznato u tom trenutku, informacije o otmičaru te automobilu za koji se smatra da je njime izvršena otmica.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Pjesma širokobriješkog franjevca proglašena duhovnom pjesmom godine

Širokobriježanin fra Luka Ćorić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije na službi u SAD-u, dobitnik je godišnje nagrade za duhovnu pjesmu godine Radiopostaje Mir Međugorje za skladbu ”U križ zagledan”. Fra Luka je skladao glazbu, dok je stihove napisao jedan drugi hercegovački franjevac fra Dragan Bolčić. Budući da je fra Luka na […]

Pretplatite se