Nordijska jela je najljepše i najtraženije božićno drvce, a razlog je u činjenici što ima pravilnu piramidalnu krošnju bogatu granama s tamnozelenim iglicama koje ne opadaju. Nakon rezidbe dugo zadržava svježinu i atraktivnost.
Početkom Adventa obilazimo vrtne centre u potrazi za idealnim božićnim drvcem. Svi znamo kako pravog Božića nema bez pomno odabranoga božićnog drvca koje nas podsjeća da je stigao najdraži blagdan. Iako je sama bit Božića posve nešto drugo, mi ga ipak ne možemo ni zamisliti bez posebno ukrašenoga božićnog drvca. A najmlađe, opet najviše i veseli njegova kupnja, te ukrašavanje kao i darovi koji ih očekuju ispod okićenog bora. Sukladno s blagdanskim ozračjem nužno je biti strpljiv jer je potrebno dosta vremena za odabir pravog drvca čiju veličinu trebamo prilagoditi ambijentu svoga doma. Srećom, posljednjih godina na našem tržištu mogu se nabaviti i nordijske jele koje su se pokazale idealnim za ukrašavanje domova tijekom božićnih blagdana.
Zašto odabrati prirodno božićno drvce?
Jedan od snažnijih argumenata zašto izabrati prirodno drvce je tradicija. U današnje doba kad se sve ubrzano mijenja i kad ni Božić više nije što je bio, dopustite si barem da uživate u darovima majke prirode, pa makar i u obliku drvca ispod koje ćete staviti poklone za vaše najmilije. Ova opcija isto nudi puno mogućnosti: možete kupiti odrezano stablo ili živu biljku u posudi, ali u svakom slučaju učinit ćete dobro za sebe i za okoliš. Osim toga, ništa ne vrijedi kao kada za blagdanskim stolom okupljeni sjedite i imate pogled na prelijepo okićene grane vaše jele i kad vam ona vašu pažnju uzvraća svojim izgledom, sjajem i neodoljivom mirišljavošću.
Nordijska jela svojim pravilnim rasporedom grana s bogato popunjenim iglicama i najzagriženije protivnike ukrašavanja drvca ne ostavljaju ravnodušnim. Ova vrsta jele zadnjih je godina najtraženija u Hercegovini. Razlog je u tome što je vrlo otporna na promjene temperatura i na padaju joj iglice čak niti dugo nakon sječe. Krošnja joj je pravilnog piramidalnog oblika, a iglice nordijske jele su tamno zelene boje s tupim vrhovima. Krošnja joj često seže sve do zemlje. Osim toga, nordijske jele možemo nabaviti u različitim veličinama od 1,5 do 5 metara što, osim ukrašavanja domova, ostavlja mogućnost i za uljepšavanje poslovnih prostora kao i vrtova. Po mišljenjima kupaca nordijska jela ili nordijska jelka definitivno je najljepši izbor za svaki dom jer pruža poseban ugođaj i ispunjava prostor svojom ljepotom i bogatim granama. Nordijska jela osvaja svakog kvalitetom, izgledom i bojom, a najpoznatija karakteristika ovog drvca su mekane iglice koje ne bodu.
Što učiniti da božićno drvce dulje ostane svježe?
Božićno drvce je dobro kupiti nekoliko dana ranije prije nego što će biti uneseno u grijani prostor stana ili kuće. Dobro ga je ostaviti nekoliko dana u prostoru negrijana hodnika ili pak garaži gdje će se postupno priviknuti na više temperature.
Rezani dio drvca dobro je potopiti u vodu barem 24 sati prije unošenja u kuću ili rezani dio omotati krpom namočenom u vodu. Tek nakon toga ga unesite u grijani prostor. Trajanje svježine ovoga drvca kao i svakog drugog se može dodatno produžiti sa postavljanjem stalka na način da drvce može samo uzimati vodu iz posude koja se nalazi ispod njega. Ukoliko ispod stalka ne možete postaviti posudu s vodom onda svakako dno drvca omotajte vlažnom krpom, koju po potrebi dodatno vlažite.
Mnogi se pitaju isplati li se ovoliko truditi oko živih drvaca ili je bolje kupiti ona umjetna. Izbor je ipak na vama! Samo nemojte da trpe oni najmlađi koji s nestrpljenjem očekuju Badnjak, dan koji im trajno ostaje urezan u sjećanje i to prvenstveno zbog kićenja božićnog drvca.
jabuka.tv