Udruga građana od Schmidta traži da do Nove godine nametne izmjene Izbornog zakona

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second
Novi prosvjedi kojima se traže izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bit će održani ispred zgrade OHR-a u srijedu, 20. prosinca s početkom u 12 sati i 5 minuta.

Iz organizacije ReSTART BiH naveli su kako od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta traže da do Nove godine nametne izmjene Izbornog zakona.

On je dokazao da sve može, samo ako želi. Udovoljavanje stranačkim programima i ciljevima u svrhu jačanja sustava koji favorizira etničko, mora prestati i konačno, on mora početi se baviti svojim poslom u korist države i njenih građana za što je više nego dobro plaćen. Naš napredak prema Euroatlanskim integracijama ovisi isključivo od toga šta to protektor nametne!, poručili su iz ove organizacije.

Oni će uputiti šest sljedećih zahtjeva: da se izmjenama uvede optičko skeniranje glasačkih listića, obavezno glasanje, drugi krug glasanja, povećanje cenzusa na pet posto, onemogućavanje dualizma funkcija i sukoba interesa te da se donese novi zakon o financiranju stranaka.

Smatraju kako bi navedeni zahtjevi, kada bi se ispunili, smanjili broj ukradenih glasova za 10 do 20 posto.

Tu krađu najčešće prave velike stranke (uhodale se) i tako oduzimaju priliku manjim. Sa skenerima bi se smanjila mogućnost dodavanja novih listića i dopisivanje broja glasova na putu od birališta do općine, ali i u samoj općini, što je do danas bila uobičajena praksa. Samim tim se gubila demokracija, ali i volja građana da izlaze na izbore, istaknuli su.

Naglasili su kako 15 posto demokratskih država ima uveden instrument obaveznog glasanja, te da bi ovi zakoni obavezali punoljetne građane Bosne i Hercegovine da glasaju, jer je to pravo i obaveza.

Isto kao što građani imaju dužnost slati djecu u osnovnu školu, plaćati porez ili se pojaviti na sudu ako su pozvani, tako bi morali i ovu dužnost obavljati. Bosna i Hercegovina je školski primjer države koja bi morala imati obavezno glasanje, zaključi su iz ReSTART BiH.

jabuka.tv  Foto: Pixsel
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Operativna akcija MUP-a HBŽ “Mir i Dobro 2023 godine”

Povodom nastupajućih blagdana i praznika (katolički Božić, Nova godina, pravoslavni Božić i Nova godina) na temelju prosudbe i dosadašnjeg praćenja stanja na terenu za očekivati je porast broja prekršaja narušavanja javnog reda i mira, posebice pucanja iz vatrenog oružja i uporabe raznih pirotehničkih sredstava, porast broja prometnih nezgoda, stvaranja prometnih […]

Pretplatite se