Stanovništvo BiH se u bankama zadužilo za milijardu maraka

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Posljednji podaci Centralne banke BiH govore kako su ukupni krediti domaćim sektorima na kraju svibnja 2024. godine iznosili 24,53 milijarde KM, u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno je povećanje kredita od 260,2 milijuna KM. Kreditni rast registriran je na mjesečnoj razini kod sektora stanovništva za 129,7 milijuna KM, kod privatnih poduzeća za 109,2 milijuna KM, kod vladinih institucija za 19 milijuna KM i kod ostalih domaćih sektora za 2,6 milijuna KM.

Smanjenje kreditnog rasta zabilježeno je kod nefinancijskih javnih poduzeća za 0,3 milijuna KM.

 

U smislu strukture kredita i njihove raspodjele, najveće zaduženje imaju stanovnici BiH s iznosom od 12 milijardi i 268 milijuna maraka, a slijede privatna poduzeća s kreditnim zaduženjem od 10 milijardi i 304 milijuna maraka. U kontekstu vladinih institucija iznos kredit na kraju svibnja bio je milijardu i 125 milijuna maraka, dok su javna poduzeća kreditno zadužena u iznosu od 579,4 milijuna maraka. Krediti ostalim domaćim sektorima iznose 255,6 milijuna maraka.

Porast kreditnog zaduženja stanovništva valja gledati kroz prizmu dvaju kutova – prvi se odnosi na tekuće obveze, visoke troškove života te i dalje visoke razine inflatornih pritisaka koji zajedno uvjetuju potrebu zaduženja za različite namjene, uključujući i neke tekuće troškove. Istodobno, analitičari ostavljaju mogućnost da dio kreditnog rasta treba pripisati i određenim investicijskim zahvatima. A to osobito vrijedi za privatna poduzeća kod kojih kreditno zaduženje u znatnom broju slučajeva znači potrebu za lakšim financijskim podmirivanjem troškova proširenja obujma poslova.

 

Godišnji rast depozita registriran je kod sektora stanovništva za 1,42 milijarde KM, kod privatnih poduzeća za 897,7 milijuna KM, kod nefinancijskih javnih poduzeća za 56,5 milijuna KM i kod ostalih domaćih sektora za 18,7 milijuna KM.

Istodobno, depoziti ostalih domaćih sektora iznosili su milijardu i 855 milijuna maraka.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Španjolska prvak Europe

Španjolska je novi prvak Europe. Četvrt put u povijesti.  U prvom dijelu pravih velikih prilika nije bilo. Španjolci su imali loptu u svojim nogama, ali su Englezi bez većih problema zatvarali prilaze svom golu. U nekoj rano fazi utakmice, prvih 15-ak minuta, vidjeli smo Williamsa koji je pokušao proći Stonesa. […]

Pretplatite se