DZ Grude: Nakon potvrde izvrsnosti, pokreće se i Centar za rani rast i razvoj

admin
0 0
Read Time:5 Minute, 39 Second

Dom zdravlja Grude ustanova je koju zbog načina rada hvale i domaći i stranci. Zbog čega, vidi se i ovih dana jer je Dom zdravlja Grude dobio rješenje Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH. Potvrda je to kvalitete ove zdravstvene ustanove, liječnika i drugog medicinskog osoblja, ali i potvrda kontinuiranog uspješnog upravljanja Domom zdravlja koje je nastavio dr. Jerko Brzica, piše  Večernji list BiH.

Mladi liječnik i ravnatelj rad ovog Doma zdravlja podiže na još višu razinu, a njegove ideje spremno prihvaćaju svi u zdravstvenom sustavu i nastoje se uključiti u provedbu zbog dobrobiti stanovništva. Brzica u razgovoru za Večernji list govori o projektima Doma zdravlja Grude, a u uvodu nam je objasnio što konkretno znači rješenje Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH.

– Certifikacija i akreditacija model je vanjske evaluacije zdravstvenih ustanova u kojem Agencija (AKAZ) definira, ocjenjuje i prati ispunjenje više od 1000 kriterija iz oblasti kvalitete i sigurnosti u zdravstvenim ustanovama te odaje priznanje i/ili preporučuje mjere za poboljšanje kvalitete. Certifikacija je proces ispunjenja optimalnih standarda sigurnosti (niže razine) i ona je zakonski obvezna za sve zdravstvene ustanove, a akreditacija je ispunjenje standarda kvalitete (više razine) i ona je dobrovoljna.

Dom zdravlja Grude je u ovom procesu zadovoljio kriterije upravo te više razine kvalitete i sigurnosti – objasnio je. Certifikat su dobila i četiri tima obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, fizikalne medicine, stomatologije, laboratorija, hitne medicinske pomoći, higijensko-epidemiološke službe.

– Sve službe našeg Doma zdravlja zadovoljile su kriterije iz svoje oblasti. A samu akreditaciju doživljavam kao krunu na zajednički rad svih zaposlenika na provedbi svih standarda kvalitete, ne samo kroz formalni dio u proteklih godinu dana nego i sav rad kroz protekle godine kako bi naši pacijenti bili što zadovoljniji uslugom koju pružamo. Vjerujem da su naši pacijenti već odavno prepoznali kvalitetan rad, a sada su to službeno potvrdili vanjski ocjenjivači – kaže za Večernjak. Iako je rad na akreditaciji uzimao mnogo vremena, u protekloj godini Dom zdravlja Grude postigao je još jedan veliki uspjeh.

– Naš Dom zdravlja ispunio je uvjete te smo dobili rješenje Federalnog ministarstva zdravstva da naš Edukacijski centar bude središnje mjesto obuke za patronažne sestre u cijeloj županiji, a i šire. Praktički to znači da patronažne sestre prolaze oko 100 sati teorijske nastave i oko 70 sati praktične nastave po nadzorom mentora, nakon čega su osposobljene za sve izazove koje mogu zateći jednu medicinsku sestru koja radi “na terenu”, ali i znanje iz oblasti socijalne zaštite, javnog zdravstva, zaštite zdravlja žena i djece itd. – kaže Brzica za Večernjak. Ističe i nove iskorake jedne od najuspješnijih lokalnih zdravstvenih ustanova.

– Budući da su naše polivalentne patronažne sestre i formalno dobile dodatnu edukaciju, svakako planiramo raditi na unaprjeđenju njihove službe, istaknuo bih kako smo u suradnji s Fondacijom Fami opremili prostorije njihove službe koja će im olakšati rad i povećati produktivnost.

U budućnosti, kako bih ipak ostao blizak svojoj struci, planiramo pokretanje Centra za rani rast i razvoj, što će biti novi iskorak u radu primarne zdravstvene u oblasti rane detekcije, intervencije i praćenju razvojnih i drugih poremećaja – kaže nam. Brzicu kao mladog i uspješnog liječnika koji je 10 godina radio i u SKB-u Mostar, pitamo i koliko mu uz rukovodeći posao ostaje vremena posvetiti se svom pozivu. – Mogu se složiti da uloga ravnatelja ne ostavlja puno vremena za bavljenje pozivom u užem smislu, ali nastojim, koliko je moguće, svojim iskustvom koje sam stekao desetogodišnjim radom u Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar biti na raspolaganju Službi za pedijatriju naše ustanove.

 

Vjerojatno znate kako već nešto više od godinu dana postoji Patronažna služba za rodilje koja pomaže majkama i novorođenčadi u prvim danima života. Moje znanje iz oblasti neonatologije (što mi je uža specijalnost) uvijek je na raspolaganju našim sestrama kako bi naši najmlađi sugrađani zdravi krenuli u novi život – kaže Brzica. Pitamo ga i o broju liječnika u Domu zdravlja Grude te pacijenata koji godišnje prođu kroz ovu ustanovu koja se nalazi u pograničnom mjestu. – Kada je riječ o broju liječnika, za sada mogu reći da nemamo problema u organizaciji službi. U protekloj godini uputili smo na specijalizaciju troje liječnika, i to iz oblasti interne medicine, pulmologije i radiologije, ali kao i svi domovi zdravlja nailazimo na izazov kada je riječ o specijalizaciji iz obiteljske medicine. Za sada na specijalizaciji imamo jednu liječnicu, a potrebe su znatno veće. Budući da je obiteljska medicina stup primarne zdravstvene zaštite, nadam se da će u budućnosti biti veći broj kolega koji će to prepoznati i odlučiti se upravo za tu specijalizaciju. Općina Grude, prema podacima Županijskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ima nešto više od 12.000 osiguranika i nešto više od 17.000 stanovnika.

 

Godišnje uslugu u našem DZ-u zatraži oko 40.000 pacijenata, a pruži se više od 300.000 usluga. Javljaju se pacijenti sa širokom paletom dijagnoza, od onih uobičajenih do onih s incidencijom 1:100.000, zato ulaganjem u znanje i opremu moramo biti spremni odgovoriti i na takve izazove – naglašava ravnatelj DZ-a Grude.

Kontinuiran rad

Ovo mjesto u ratu je imalo i bolnicu, a poslije je Dom zdravlja na neki način postao mini bolnica s obzirom na to koliko se tu posla odradi. – Svakako, trend u zdravstvu je približavanje liječnika pacijentu, što znači pružanje što većeg broja usluga što bliže mjestu stanovanja. To je dovelo do pojave dnevnih bolnica po manjim mjestima, čemu svjedočimo u susjednoj nam Republici Hrvatskoj (npr. Dnevna bolnica Zagvozd), a nadajmo se da će trend prijeći granicu. Uzimajući u obzir svakodnevni rast životnih troškova, svjesni smo da odlazak do Mostara za naše pacijente često predstavlja značajan financijski izdatak, stoga bi im nešto slično u našoj županiji sigurno bilo od velikog značaja.

 

Naši pacijenti su naviknuti da u našem Domu zdravlja mogu dobiti velik broj usluga specijalističko-konzultativne zaštite i ne bi imalo smisla kada bi budućnost išla u smjeru smanjivanja tog broja – kazao je ravnatelj Brzica, koji je na kraju zahvalio svim djelatnicima Doma zdravlja koji su svoj trud i rad, a često i svoje slobodno vrijeme, uložili da bismo danas bili u odabranom društvu akreditiranih zdravstvenih ustanova. Također, upitali smo i koordinatoricu kvalitete Mirjanu Alpezu da prokomentira rješenje Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u FBiH za Dom zdravlja Grude. – Ono što bih istaknula kao kvalitetu naše ustanove je kontinuiran rad kako bi svi naši pacijenti dobili potpuni tretman, informaciju o svom zdravlju, kao i sigurnost i podršku.

 

Uz ugodan prostor i dobru opremu, koji su također bitni pri pružanju kvalitetne usluge, smatram da je dobar kadar, timski rad i suradnja između djelatnika Doma zdravlja i pacijenata ono što je važno da bi pacijenti bili zadovoljni ishodom liječenja. U zajedništvu s našim korisnicima u budućnosti nas čeka kontinuiran rad na standardizaciji procesa, unaprjeđenju našeg poslovanja, stvaranju timskog duha i svladavanju izazova koje donosi suvremeno zdravstvo – zaključila je Alpeza.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

SUD DONIO PRESUDU: Poništena dozvola za izgradnju hidroelektrane u Hercegovini

Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu u korist Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH” iz Sarajeva, poništivši rješenje, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Sporno rješenje odobravalo je izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane “Dabar” d.o.o. Trebinje, na slivu rijeke Zalomke, u okviru projekta […]

Pretplatite se