Gastro vodič TasteAtlas objavio je listu 10 najboljih peciva svijeta.
Bosanski burek se našao na listi, na 10. mjestu.
“Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim nadjevima”, navodi TasteAtlas.
Prvo mjesto zauzimaju pazarske mantije.
“Ovo jelo po okusu podsjeća na bosanski burek, ali je oblikom sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se slažu u tepsiju i peku zajedno”, pojašnjava TasteAtlas.
Drugo mjesto zauzima Pastel de Belem, treće malezijski karipap, četvrto grčki trigona panoramatos, a peto francuski kroasan.
Na šestom mjestu je grčka bougatsa, turski katmer na sedmom, paczki iz Poljske na osmom te makedonski zelnik na devetom.
Taste Atlas je online platforma posvećena istraživanju tradicionalnih jela i gastronomskih specijaliteta iz različitih zemalja i regija.
Sadrži informacije o lokalnim kuhinjama, tradicionalnim receptima, restoranima i specijalitetima, često uz ocjene i recenzije.