SAD ŠALJE NOVAC VOJSCI BIH Veleposlanik Murphy najavio 17 milijuna dolara pomoći

PROTV
0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second


Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy najavio je dodatnu financijsku potporu svoje vlade oružanim snagama BiH koje su godinama suočene s kroničnim manjkom novaca iz državnog proračuna.

U poruci objavljenoj na Twitter nalogu veleposlanstva Sjedinjenih Država Murphy je čestitao obljetnicu uspostave jedinstvenih oružanih snaga BiH nastalih 2006. godine spajanjem dotadašnjih entitetskih vojski.

Ta je integracija provedena uz snažan pritisak međunarodne zajednice, napose SAD, a BiH je dobila jedinstvenu vojsku koju čini oko deset tisuća profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika te nekih pet tisuća pripadnika tzv. aktivne pričuve, prenosi Hina.

Američki je veleposlanik istaknuo da nema zemlje koja je više od SAD-a uložila u potporu oružanim snagama BiH.
“Moja zemlja ponosna je na to. Danas sa zadovoljstvom mogu objaviti da ove godine Sjedinjene Države izdvajaju dodatnih 17 milijuna dolara za potporu oružanim snagama BiH”, kazao je Murphy.

Proračun kojim raspolažu Ministarstvo obrane BiH i njezine oružane snage već godinama je na razini ispod 300 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 150 milijuna eura i tim novcima moguće je osigurati tek osnovne funkcije vojske.

Dužnosnici u tijelima vlasti iz reda bosanskih Srba odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku BiH i zalažu se za njezino potpuno ukidanje čime bi se onemogućilo i eventualno članstvo BiH u NATO-u što je također stalna tema političkih prijepora u zemlji.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Na Blidinju pada snijeg!

Na Blidinju pada snijeg! Ovih trenutaka na Blidinju pada jedan od prvih snjegova ove godine, pogledajte kamere uživo na linku: https://kamere.amsbih.ba/#/kamera/138  

Pretplatite se