Kolika se njemačka mirovina prima u slučaju smrti supružnika?

Domagoj
0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

Ako supruga ili suprug ostanu udovica, odnosno udovac, primaju li punu njemačku udovičku mirovinu ako se presele u inozemstvo?

 

Zakonsko mirovinsko osiguranje isplaćuje supruzi/suprugu udovičku mirovinu na zahtjev. To se plaća iz osiguranja umrle osobe, piše N1.

 

 

Supruga/suprug će dobiti udovičku mirovinu ako je:

 

– Smrt nastupila tijekom braka i ispunjen je minimalni staž mirovinskog osiguranja od pet godina ili je to ispunjeno prije vremena (npr. zbog nesreće na radu)

 

– Supruga/suprug se nisu ponovno udala/oženili ili sklopili registrirano partnerstvo.

 

Zatražite savjet prije odlaska u inozemstvo

 

“Ako vaša supruga/suprug osim udovičke mirovine prima mirovinu iz vlastitog osiguranja, ta se mirovina računa kao njezin/njegov vlastiti prihod i prebija se s mirovinom udovice/udovca”, kaže Gundula Sennewald iz Njemačke udruge mirovinskog osiguranja za t-online.

 

“Ako promijeni svoje mjesto boravka u inozemstvo ne samo privremeno nego trajno, to može utjecati na mirovinu udovice/udovca i zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu.”

 

Stoga uvijek prije odlaska u inozemstvo treba na vrijeme zatražiti savjet od nositelja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, kaže Sennewald.

 

Bez obzira na nacionalnost, mirovina će biti ograničena ako ste u mirovini izabrali stalni boravak u inozemstvu.

 

“U tom slučaju mirovina se može smanjiti ili se više uopće ne isplaćivati”, kaže Sennewald. “Vaša supruga/suprug sami odlučuju gdje će mirovinsko osiguranje prebaciti uplatu – na račun u Njemačkoj ili u inozemstvu”, prenosi Fenix Magazin.

 

Vrisak.info

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Modrić u 2022. godini odigrao 62 utakmice

Luka Modrić je u 2022. godini proslavio 37. rođendan, no to ga ne sprječava da i dalje iz tjedna u tjedan igra za Real Madrid i hrvatsku reprezentaciju.   U 2022. odigrao ukupno 62 utakmice     Hrvatski kapetan rijetko je nedostupan pa je tako kroz prošlu godinu nastupio na […]

Pretplatite se