Arheološko otkriće u Gornjoj Tuzli: Je li pronađen franjevački samostan iz srednjeg vijeka?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second


Foto: Faktor

– Struka će reći svoje, ali po onome što sam ja uspio saznati u raznim djelima i putopisima do kojih sam došao, mislim da je došlo vrijeme da konačno pronađemo franjevački samostan iz 14. stoljeća za kojim dugo, mnogi tragaju – kaže Memišević.

Munir Memišević iz Gornje Tuzle obrađivao je svoj vrt u sklopu vikendice nedaleko od centra Gornje Tuzle, kada je naišao na obrađeno kamenje. To je bilo prije tri godine, a od tada je, malo po malo, samostalno kopao i počeo vaditi brojne ostatke novca, keramike i posuđa.

– Na tako malo prostora, našao sam puno toga te sve sačuvao. Prošle godine mi je u goste dolazio jedan sveučilišni profesor koji mi je kazao kako je ovo vrijedna građevina. I ja sam čitao i istraživao brojne pretpostavke i naišao na podatak da se nekada u Gornjoj Tuzli nalazio franjevački samostan, na lokaciji 1,5 kilometara od centra Gornje Tuzle, na lijevoj obali Jale, što vjerujte, po lokaciji odgovara u pedalj – kaže Munir Memišević, piše Faktor.


Foto:Faktor

Tragajući za ovom pričom prije par dana posjetio je i samostan Bač u Srbiji, u koji su preselili franjevci iz Gornje Tuzle, ali fratar koga je tamo zatekao nije znao puno o tome.

– O ovom lokalitetu i nalazištu obavijestio sam prije nekoliko dana i čelne ljude Franjevačkog samostana u Tuzli te direktora i arheologe iz Muzeja Istočne Bosne, koji su me posjetili i ostali zatečeni prizorima koje su vidjeli uz tvrdnju kako je prerano bilo što govoriti dok se ne obave detaljna ispitivanjam – dodaje Memišević.

Podsjetimo, nekadašnji profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Bego Omerčević, nakon što su u listopadu 2019. godine pronađeni ostaci rimskog vodovoda, rekao je da bi Gornja Tuzla mogla biti grad muzej kada bi se sustavno istražila.

Arheolozi koji su posjetili lokalitet koji je otkrio Memišević, slažu se u jednom, a to je da se radi o objektu iz srednjeg vijeća, što zaključuju po pronađenim ostacima keramike i metala.

– Struka će reći svoje, ali po onome što sam ja uspio saznati u raznim djelima i putopisima do kojih sam došao, mislim da je došlo vrijeme da konačno pronađemo franjevački samostan iz 14. stoljeća za kojim dugo, mnogi tragaju – zaključuje Memišević.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

FOTO: Romantična prosidba u Rami: Ljubavna priča Martine i Ivana

Priča o ljubavi koja spaja srca iz različitih krajeva i kultura uvijek iznova osvaja pažnju, a upravo takva priča odigrala se u idiličnoj Rami. Martina i Ivan, mladi par rođen u Švicarskoj, ali s dubokim korijenima u Bosni i Hercegovini, donijeli su svoju vezu do vrhunca prosidbom koja će ostati […]

Pretplatite se