Što se zapravo događa s vašom njemačkom mirovinom ako se trajno preselite u inozemstvo?

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

18.08.2021., Karlovac – Umirovljenici odmaraju u parku.
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mnogi njemački umirovljenici nakon odlaska u mirovinu odluče napustiti Njemačku. Njemački umirovljenici u mnogim se slučajeva presele u toplije europske zemlje poput Portugala, Španjolske ili Grčke. Drugi se pak odlučuju vratiti u rodne zemlje poput Turske, Poljske ili pak Hrvatske. No, što se događa s njemačkim mirovinama ako se trajno preselite iz Njemačke?

“Ako stalno živite u nekoj od zemalja Europske unije (EU), na Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj, u većini slučajeva za vas se ništa neće promijeniti. Vašu mirovinu u dosadašnjem iznosu doznačit ćemo na račun po vašem izboru” , stoji na stranicama Njemačkog mirovinskog osiguranja.

U EU mirovina obično nastavlja teći

Međutim, u pojedinačnim slučajevima može doći do odbitaka od mirovine ako vaše pravo na njemačku mirovinu uključuje i život u inozemstvu.

To vrijedi, na primjer, ako se vaša mirovina temelji na sporazumu o mirovinama s Poljskom iz 1975. godine. Najbolje je potražiti savjet od mirovinskog osiguranja prije preseljenja.

“Također vas molimo da na vrijeme obavijestite mirovinsko osiguranje o selidbi u inozemstvo. Samo tako vaša mirovina može na vrijeme stići na novi račun”, navelo je Njemačko mirovinsko osiguranje.

Što se odnosi na preseljenje u druge zemlje?

“Ako promijenite svoje prebivalište u zemlju izvan Europske unije ili u zemlju s kojom Njemačka nema sporazum o socijalnom osiguranju, moguća su ograničenja”, izvještava mirovinsko osiguravajuće društvo.

Bilo unutar ili izvan EU – ako više ne živite u Njemačkoj, mirovinska služba će jednom godišnje u ime mirovinskog osiguravajućeg društva provjeriti jeste li još uvijek živi.

U tu svrhu bit će vam poslana tzv. potvrda o životu. To morate potvrditi i poslati natrag mirovinskom zavodu.

Fenix-magazin

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Radio kao VIP plastični kirurg a ima samo srednju školu

Nekvalifikovani VIP talijanski plastični kirurg uhićen je u utorak u mjestu Margheri u blizini Venecije. Matteo Politi ima samo srednju školu, ali već 15 godina je radio kao vrhunski kozmetički kirurg, zavaravajući talijanske zdravstvene agencije, ali i strane klijente u Hong Kongu i Rumunjskoj, zemlji koja je izdala europski nalog […]

Pretplatite se