U 20 dana bh. tvrtkama prijevoz robe iz Kine čak tri puta poskupljivao

admin
0 0
Read Time:2 Minute, 53 Second

Uz sve geopolitičke probleme kojima smo već godinama zatrpani, sada su se glasnije nego inače pojavili Huti. Tek ozbiljni analitičari i oni koji podrobnije prate vijesti čuli su za tu naoružanu skupinu iz jemenske šijitske manjine, međutim, u građanskom ratu, koji je počeo prije 10 godina u Jemenu, dobivaju značajan utjecaj, piše Večernji list BiH. Huti su u međuvremenu izveli 26 napada na komercijalne brodove, a samo u siječnju ove godine napadnuto ih je 16. Kad se uzmu u obzir sve brojke, Telegram u analizi donosi da napadi Huta ugrožavaju oko 1300 kilometara plovnih puteva. Kroz Crveno more prolazi 480, a u Adenskom zaljevu je oko 800 kilometara morskih ruta koje treba zaštititi od napada iz Jemena.

Kako se zaštititi?

Ono što je posebno bitno za Europu, napose i za nas u BiH, je da zbog ovog rata dolazi do novih poskupljenja prijevoza. Sugovornik koji radi s Kinom i koji je želio ostati anoniman kaže da se poskupljenja već osjete.

– Mi već dvadesetak dana imamo problem. Tri puta je prijevoz poskupio i produljen je za mjesec dana. Međutim, zbog te situacije, ali i zbog napetosti između Kine i Tajvana odnosno u odnosima s Amerikom, nedostatak je roba u Europi. Mi smo onda robu naručili iz Turske, ali velika je navala pa sve kasni, prolongiraju se rokovi, cijene idu gore – priča nam sugovornik. Konkretnih informacija ni gospodarstvenici nemaju.

– Svi pratimo vijesti i čekamo da se smiri situacija u Crvenom moru, ali je problema dosta, a možda nije politički korektno da to pričam u ovom kontekstu, ali mi imamo problem s RS-om i oči stranaca su uprte u situaciju ovdje. U ovakvoj geopolitičkoj situaciji u BiH bismo trebali biti ujedinjeni i razmišljati tržišno, no nekima je interes da nas stalno vraćaju u prošlost i pričaju o ratu jer nikakve druge rezultate i nemaju, a ovo vrijeme posebno je izazovno. Treba nam jako gospodarstvo jer će ova kriza biti kao 2020., kad je pandemija zatvorila cijeli svijet, a krenulo je s karantenom i zatvaranjem Kine, kad je cijena kontejnera iz te zemlje otišla u nebo. Oko kineske Nove godine 10. veljače, kad se zatvori proizvodnja na dva tjedna u toj zemlji, očekuju nas novi problemi i ogroman rast cijena ako se situacija u Crvenom moru ne stabilizira pa da nakon kineske Nove godine imamo normalan početak – kazao je sugovornik.

A nekog posebnog optimizma nema. Čitali smo ovih dana izjave Petra Šimića, poduzetnika koji je dao bolne prognoze.

– Kontejner iz Kine do Europe vrlo će brzo stajati oko osam tisuća dolara. Sve do izbijanja krize u Crvenom moru cijena kontejnera je iznosila, usporedbe radi, samo 1500 dolara. Da ne pričamo koliko isporuke kasne. Posebno su pogođene naše luke i druge luke na Mediteranu, sjeverna Europa ima manja kašnjenja. Zamislite samo što to znači za one koji će tu robu plasirati na tržište – kazao je te i sam podsjetio da će Kinezi dolaskom Nove godine zatvoriti sve tvornice i otići na odmor dva tjedna.

Povratak u (još goru) prošlost

Ako stvarno cijena dođe do one koja je bila aktualna u doba pandemije, realno je očekivati globalnu recesiju s obzirom na to da se sada to kalemi na niz geopolitičkih kriza, a u onom vremenu imali smo isključivo zdravstvenu krizu. U ovom svemu valjda ni Kina neće sve mirno promatrati jer i ona trpi ogromne gubitke jer se njezina roba slabo isporučuje ili nije nikako…, već sada zbog krize u Crvenom moru globalna trgovina broji štetu od pola milijarde dolara dnevno.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Nijemcima skupa Hrvatska: Predlažu ovu zemlju kao alternativu za godišnji odmor

Njemački mediji se svake godine bave turističkim odredištima koja su omiljena njemačkim stanovnicima. No, napominju, kako onaj tko je prije samo nekoliko godina mogao lijepo ljetovati za samo 500 eura po osobi, teško da će 2024. moći pronaći nešto za tu cijenu. Njemački RTL je proveo istraživanje te pronašao alternative […]

Pretplatite se