Programere ne zadržavaju ni visoke plaće u BiH

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Da u IT kompanijama ne teku med i mlijeko unatoč visokim profitima i plaćama, pokazuju podaci o konstantom odlasku radne snage i problemima koji ostaju nakon toga jer se prazna radna mjesta, zbog nedostatka kvalitetnih stručnjaka, teško popunjavaju. Tajnik Udruge za informacijsko-komunikacijske tehnologije u Gospodarskoj komori RS-a Slobodan Dragičević kaže da je, unatoč globalnoj krizi koja je lani zahvatila IT industriju, domaći sektor imao uspon, što se očekuje i u idućem razdoblju.

Najveći problem u poslovanju, kaže, predstavljaju učestala napuštanja kompanija od zaposlenih. – Fluktuacija radne snage u našim kompanijama ide i do 20%, a toliki postotak može biti iznimno poražavajući za male kompanije. Razlozi radnika su različiti. Jedni nalaze bolje radno mjesto u drugoj IT kompaniji, drugi odlaze u inozemstvo, a znatan broj programera počinje svoj biznis – objasnio je. S druge strane, kompanija koja ostane bez kadra prazno radno mjesto mora popuniti kako bi realizirala predviđene poslovne planove.

– Na našem malom tržištu rada to je jako teško jer su IT industriji potrebni ljudi s preciznim zanimanjem i vještinama. Nije to da zaposliš čovjeka pa ga obučavaš određeno vrijeme. Ovoj branši su potrebni radnici koji se jako brzo moraju uključiti u produkciju i biti aktivni članovi timova za izradu softvera. Fluktuacija radne snage prisutna je i u drugim sektorima, ali zbog specifičnosti posla u IT industriji je znatno teže popuniti prazna radna mjesta – kazao je Dragičević.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Poziv za sudjelovanje na obukama iz poduzetništva i društvenog poduzetništva za predstavnike/ce udruga i pojedince s područja ŽZH i HBŽ

Centar za građansku suradnju iz Livna u partnerstvu s Udruženjem građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova, u okviru USAID projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ organizira obuku iz poduzetništva, socijalnog poduzetništva i pisanja biznis/poslovnog plana. Jedna dvodnevna obuka će biti održana u Ljubuškom za Zapadnohercegovačku županiju, a druga će […]

Pretplatite se