Život u Njemačkoj iz mjeseca u mjesec sve skuplji: Mnogi najavili povećanje cijena

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Sljedećih mjeseci može doći do poskupljenja energenata jer se od 1. travnja na grijanje i prirodni plin primjenjuje redovni PDV od 19 posto

Život u Njemačkoj je poskupio. Stopa inflacije ponovno je za 2,2 posto viša nego u travnju prošle godine, izračunao je Zavod za statistiku, navodi dpa.

To znači da je zaustavljen pad cijena koji je započeo početkom godine. Ekonomisti očekuju daljnji rast stope u sljedećim mjesecima.

Mnogi su poduzetnici najavili povećanje cijena, primjerice drogerije i ugostiteljstvo. Od ožujka do travnja potrošačke cijene porasle su za 0,5 posto.

Statističari su potvrdili preliminarne procjene koje su dali krajem travnja, prenosi Fenix-magazin.

Sljedećih mjeseci može doći do poskupljenja energenata jer se od 1. travnja na grijanje i prirodni plin primjenjuje redovni PDV od 19 posto. Vlada je od listopada 2022. smanjila porez zbog energetske krize na samo sedam posto.

Cijene energije za kućanstva u travnju su u prosjeku niže za 1,2 posto, znatno manje nego u ožujku, kada su pale za 2,7 posto. Grijanje je prošlog mjeseca već osjetno poskupjelo – za 27,4 posto u odnosu na travanj 2023. godine.

Potrošači su hranu u travnju platili 0,5 posto skuplje nego godinu dana ranije, za razliku od ožujka kada je hrana pojeftinila 0,7 posto.

Večernji.ba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Potpisani Ugovori: Uskoro rekonstrukcija školske športske dvorane u Kongori i uređenje prostorija Osnovne glazbene škole u Tomislavgradu

Danas su u uredu načelnika potpisani Ugovor o rekonstrukciji školske športske dvorane u Kongori i Ugovor o izvođenju radova na uređenju prostorija Osnovne glazbene škole u Tomislavgradu – I. faza, a iste su potpisali općinski načelnik Ivan Buntić i direktorica Intertrgovina d.o.o. Tomislavgrad, Željka Zorić. Vrijednost ugovorenih radova za rekonstrukciji […]

Pretplatite se