BiH: Smanjen uvoz električnih vozila, sve veće zanimanje za hibride

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

U prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je 106 električnih vozila, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine manje za oko 15 posto kada je uvezeno 125 takvih vozila. U isto je vrijeme zabilježeni veliki rast uvoza hibridnih vozila za preko 70 posto.

 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja godine, čime je praktično produžen period važenja ranije odluke donesene u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH.

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 na 5 posto za uvoz hibridnih automobila.

Adnan Kovačević, direktor “Turbo Trade d.o.o.”, tvrtke koja se, uz ostalo, bavi i prodajom polovnih električnih automobila, kazao je Feni kako su ukinute carine na uvoz električnih vozila i značajno smanjene carinske stope za hibridna vozila, omogućile povoljnije uvođenje ovih automobila na tržište BiH.

 

Kako kaže, na domaćem tržištu prisutna je mala ponuda i potražnja za električnim automobilima.

Auto Centar Turbo Trade u svojoj ponudi ima različite proizvođače i modele električnih vozila starosti od 2018. do 2023. godine, a cijene takvih automobila se kreću od 35.000 do 150.000 marka, ovisno o modelu i godištu, dodaje Kovačević.

Ističe da korištenje električnih automobila ima brojne prednosti u odnosu na vozila s unutarnjim izgaranjem i hibridna vozila, poput ekološke prihvatljivosti, nižih operativnih troškova, energetske učinkovitost, poticaja i olakšica, manje ovisnosti o fosilnim gorivima i sl.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, vrijednost električnih vozila uvezenih u prvih pola godine u BiH iznosila je gotovo pet milijuna maraka.

Kupci električnih automobila iz BiH, veće platežne moći, najviše zanimanja pokazali su za Porsche-Taycan 4S. Njihova se vrijednost u prvih pet najskupljih, kupljenih u ovoj godini, kretala od 226.217 KM do 146.982 KM, bez plaćenih dažbina.

S druge strane, u BiH se bilježi rast uvoza hibridnih vozila kojih je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno 897, od čega 556 novih, a 341 polovan automobil, što predstavlja rast za oko 71 posto.

Poređenja radi, u prvih šest mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno 525 hibridnih vozila ukupne vrijednosti 26.605.372 KM, bez dažbina.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

EU - posljednja prigoda za pristup 70 milijuna €

Objavili su to iz Izaslanstva Europske unije u BiH i Ureda posebnog predstavnika dajući na znanje kako daju još jedan produžetak produžetka kako bi Bosna i Hercegovina kao posljednja zemlja zapadnoga Balkana dobila financijsku injekciju do kraja godine. A uvjet za to je obvezivanje na niz reformi koje su u […]

Pretplatite se