Neobične slike iz Sahare: Poplavilo jezero koje je bilo suho godinama

admin
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
Dva dana padavina u rujnu premašile su godišnje prosjeke u nekoliko oblasti jugoistočnog Maroka i izazvale poplave, priopćili su službenici meteorološke agencije ove zemlje.

U Tagouniteu, selu oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabilježeno je da je palo više od 100 mm kiše u periodu od 24 sata.

Satelitski snimci NASA-e pokazuju da je jezero Iriqui, korito jezera između Zagore i Tate koje je bilo suho 50 godina, napunjeno.”Prošlo je 30 do 50 godina otkako smo imali ovoliko kiše u tako kratkom vremenskom period”, rekao je Hussine Youabeb, službenik marokanske meteorološke agencije za Associated Press.

Foto: Mreža X

Foto: Mreža X

Takve kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promijeniti vremenske prilike u regionu u narednim mjesecima i godinama. Kako zrak zadržava više vlage, on potiče isparavanje i izaziva više oluja.

U poplavama u Maroku prošlog mjeseca je poginulo 18 ljudi, a posljedica se proteže na regije koje su bile pogođene zemljotresom prošle godine.

Bilo je i izvještaja o pregrađenim akumulacijama u jugoistočnoj regiji koji su se punili rekordnom brzinom tokom cijelog mjeseca.

Suša koja je dugo trajala je postala problem u tim zemljama jer su ekstremni vremenski događaji u porastu zbog globalnog zagrijavanja. To je dovelo do predviđanja znanstvenika da bi se slične oluje mogle dogoditi u Sahari u budućnosti.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Next Post

Meso kojemu je u EU istekao rok završava na policama u BiH

U prvih devet mjeseci ove godine uvezli smo, samo svježeg mesa, za čak 424,7 milijuna maraka. Stočari godinama upozoravaju na prekomjeran uvoz koji je gotovo ugasio domaću proizvodnju. Trenutno, domaći farmeri proizvode svega 20 posto potrebnog mesa za naše tržište. Poseban problem, zbog različitih pravilnika o trajanju ispravnosti smrznutog mesa […]

Pretplatite se